Rode biet (poeder)

Rode biet (poeder)


3 minuten om te lezen

Wat is rode biet?

De poeder van rode biet wordt gemaakt van gedroogde rode bietenknollen. 

Herkomst

De biet (Beta vulgaris) is een bloeiende plant uit de familie Amaranthaceae, afkomstig uit west- en zuid-Europa, en kun je vinden van Zuid-Zweden tot in het Middellandse Zee-gebied. Het is een belangrijke plant vanwege de drie belangrijkste cultuurvarianten; de voederbiet, de suikerbiet en de rode biet. De rode biet is een rode knol, die vaak gekookt wordt als een aardappel, en gegeten wordt als een groente. 

De gezonde voordelen van rode biet

  • Het is een 100% natuurlijk product en van nature caffeïnevrij;
  • Het stimuleert de gezondheid en levert energie;
  • Zit boordevol anti-oxidanten zoals zoals vitamine E en vitamine C;
  • Rode biet is goed voor de bloeddruk doordat het de bloedvaten laat verwijden. Hierdoor stroomt bloed beter door de vaten en reguleert/verlaagt het de bloeddruk en helpt het deze beter onder controle te houden;
  • Rode biet zorgt voor verbeterde cognitieve prestaties door een verbeterde bloedcirculatie. Met een verbeterde cerebrale circulatie of hersendoorbloeding, waarmee de toe- en afvoer van het bloed van en naar de hersenen wordt bedoeld, functioneren je hersenen beter en zal je beter presteren op cognitief vlak.
  • Werkt door de grote hoeveelheid nitraat (een diureticum) als een vochtafdrijvend middel;
  • Rode biet geeft een verminderde kans op beroerte of hartaanval. Rode biet zorgt voor een betere bloedcirculatie en ondersteunt bij vaatproblemen, ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen die zorgen voor vaatvernauwing door plaque op de aderwanden;
  • Rode biet heeft een leverbeschermende werking door de antioxidanten, vitamine A, vitamine B6 en ijzer. Deze verbindingen helpen de lever te beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve stress, terwijl ze het vermogen verbeteren om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Bovendien ondersteunen de betanines de leverfunctie. Het werkt tevens goed bij een ijzertekort en het prikkelbare-darmsyndroom;
  • Het versterkt je immuunsysteem door de grote hoeveelheid vitamines, mineralen en sporen. De rode kleurstoffen in de biet, de zogenaamde betanines, hebben sterke antioxidatieve effecten en dragen bij aan een ​​goede celbescherming. De betanines versterken ook het immuunsysteem, zodat je lichaam onaangename infectieziekten, zoals griep en verkoudheid, beter kan bestrijden.
  • En last but not least zorgen de rode biet-antioxidanten in combinatie met de andere voedingsstoffen voor een mooie huid, haar en nagels. 

Rode biet bevat de volgende voedingsstoffen

  • De vitamines A en C en E; 
  • Polyfenolen, betanine, vulgaxantine en foliumzuur;
  • Bètacyanine - een 100% plantaardig pigment dat zorgt voor de typische rode kleur;
  • Boordevol anti-oxidanten en mineralen zoals zink, natrium, mangaan, magnesium, kalium, ijzer, calcium, koper, boor, aluminium en barium.

Rode biet tref je aan in de volgende Your Super Foods

Contra-indicaties voor rode biet

Rode biet is zeer veilig. Bekende effecten roodkleurende urine en/of ontlasting. Bij een lage bloeddruk, adviseren we om eerst je huisarts of specialist te raadplegen voordat je rode biet of de superfood waarin rode biet zit (Moon Balance) te gebruiken.

« terug naar Stepstones Health Magazine