Erwtenproteïne (poeder)

Erwtenproteïne (poeder)


3 minuten om te lezen

Wat is Erwtenproteïne mix?

Erwtenproteïnepoeder wordt gemaakt door gele erwten te drogen en te verwerken tot een fijn poeder. Dit proces verwijdert het zetmeel en helpt de voedingsstoffen en vitamines te behouden.

Erwteneiwit is volledig plantaardig en een van de lichtst verteerbare eiwitbronnen. Dit voedingsrijke eiwit bevat alle negen essentiële aminozuren, wat betekent dat het een compleet eiwit is. In vergelijking met sommige wei-eiwitten en andere dierlijke eiwitten, scoort erwteneiwit hoog (erwteneiwit bevat een grotere hoeveelheid eiwit dan eieren en koemelk).

Herkomst

Oorspronkelijk is de erwt afkomstig van vrij droge vegetaties in West-Azië. Inmiddels hebben zich zeer goed aangepast aan lagere temperaturen en worden tegenwoordig verbouwd in de gematigde klimaatgebieden van elk continent, maar nergens op heel grote schaal. Daarvoor is de teelt iets te kwetsbaar. Van erwten eten we de zaden, en soms ook de peulen die er rond zitten. Erwteneiwit bevat een hoog gehalte aan ijzer, zink, kalium en vitamine B6 en B2. En het biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

De gezonde voordelen van Erwtenproteine

  • Het bouwt spiermassa op. In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, kunnen plantaardige eiwitpoeders net zo effectief zijn in het opbouwen en herstellen van spieren als dierlijke eiwitten, zoals weipoeder. Studies tonen aan dat erwteneiwit grote spierversterkende voordelen heeft vanwege de grote hoeveelheden vertakte aminozuren, zoals L-arginine. Dit aminozuur speelt een belangrijke rol bij de spieropbouw en versterkt het menselijk groeihormoon. En in combinatie met lichaamsbeweging kan het je spieren echt naar een hoger niveau tillen.
  • Gezonde spijsvertering. Het geeft een ‘vol’gevoel' en voorkomt 'graaien en snaaien'. Erwteneiwit voorkomt dat je gaat graaien, door het gehalte aan ghreline, het hongerhormoon, te verlagen en daarmee het hunkeren naar allerlei tussendoortjes en je eetlust te verminderen. Daarnaast bevordert het een gezonde spijsvertering en houdt het je honger beter onder controle.
  • Het is goed voor je hart:
    • Het consumeren van plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten verlaagt het risico op coronaire, de meest voorkomende vorm van, hartziekte;
    • Het bevat géén cholesterol en géén verzadigde vetten - het helpt bij de verlaging van cholesterol- en triglyceridenwaarden in het bloed;
    • Het helpt bij het verlagen van de bloeddruk.
  • Het geeft je geen opgeblazen gevoel, geen buikkrampen, veroorzaakt geen winderigheid
  • Het kan de nierfunctie bevorderen.  Erwteneiwit kan helpen bij het vertragen of voorkomen van nierbeschadiging bij mensen met hoge bloeddruk.

Erwten eiwit bevat de volgende voedingsstoffen

« terug naar Stepstones Health Magazine